SŁOWNIK CZ. 1 - "JEDZA"

NA CZYM GOTUJYMY?

drabanki (drybanki)

podstawka do stawiania garnka na otwartym ogniu, konstrukcja najczęściej na trzech nogach, czasem czterech

dymnica

drewniany wkład z półeczką dostosowany wielkością do wnęki kominowej do gotowania, można nią było zatkać otwór wnęki

dźwiczka

drzwi niedużych rozmiarów, również drzwiczki w piecu

framuga

zamykana wnęka w angielce lub piecu kaflowym spełniająca rolę piekarnika

garniec

pojemnik na wodę w piecu kuchennym typu angielka

giglo się

ledwo płonie, bardzo kiepsko się pali

hoczyk

długi haczyk do poprawiania ognia w piecu, pogrzebacz

łuczywko

drewniany patyk z żywicznego drewna służący do rozpalania ognia

patuni się

wolno się pali, również kopci się

piec w kóminie

otwarte palenisko wbudowane bezpośrednio w szeroki komin, stawiano tam małe rusztowanie tzw. drabanki albo stawidołko, pod nimi rozpalano ogień, na nie wkładano garnki. Piec nie miał drzwiczek, po zakończeniu gotowania otwór (szczególnie zimą) był zatykany dymnicą

W CZYM GOTUJYMY I JYMY?

brutfana

brytfanna, podłużne naczynie służące do pieczenia mięsa lub smażenia słoniny

dónica

naczynie do ucierania maku albo ciasta, makutra

duślak (duszlak)

przyrząd służący do przecedzania

knyp (zdr. knypek)

duży, ostry nóż

tygiel (zdr. tygielek)

naczynie, garnek z długą rączką

warzutka (warzecha, warzednia)

drewniana łyżka do mieszania lub nakładania gotowanych potraw

CO JYMY? ŚNIODANIE

amyntka, na amynt, amynt do kupy

złożone razem dwie kromki chleba

chlyb z obkładym

kromka chleba z dodatkami innymi niż tylko masło czy smalec

goły chlyb

kromka chleba posmarowana masłem lub smalcem

krómka

początkowa lub końcowa część odkrojona od chleba, piętka

obkład

wszystko, co wkładamy do kanapki, wędliny, sery, warzywa itd.

polywka

1.zupa mleczna, gotowana w 2/3 z mleka, a w 1/3 (czasem nawet ½) z wody. Wrzątek zaciągano mąką, dodawano pokrojony w małe kawałki chleb lub bułkę, przyprawiano solą, czasem cukrem’ 2. ‘zupa – chłodnik z maślanki i pokrojonego chleba

sznyta, śnyta (zdr. sznytka,śnytka)

kromka chleba

CO JYMY? UOBIOD

ajntop (antop)

zupa, której składniki (kawałki mięsa i warzywa) gotuje się w jednym garnku

kruszónka

1. kluseczki robione w ręce, często dodawane do zupy; 2. zupa na mleku z kluskami (kruszonką) rzucanymi prosto na mleko

snelka

zupa z chleba (lub bułki) zalewanego mlekiem (czasami z dodatkiem wody)

ślepe ryby (ślepoki)

zupa z ziemniaków na rosole z wędzonych skrawków słoniny, boczku itp.

śroba (zdr .śrobka)

gęsta zupa gotowana głównie z ziemniaków

duśki

ugotowane duszone ziemniaki, puree

gnot

kość, na której gotuje się zupę

kluchy na lumpie (kluski parowane)

kluski z ciasta drożdżowego gotowane na parze. Na garnku z wodą zawiązuje się gazę lub tetrę, kładzie się wyrośnięte, okrągłe kluski i przykrywa miską, po czym paruje się je aż do zaniku surowego ciasta

kulanki

kluski z surowych ziemniaków dodawane do zupy bądź stanowiące samodzielne danie

plinc

określenie naleśników i placków ziemniaczanych

prażónka

potrawa gotowana z prażonych ziemniaków i mąki

przysmażónki

ziemniaki przypieczone na patelni na tłuszczu na brązowy kolor

pyry z gzikiym (pyry z gzikóm)

ziemniaki gotowane w mundurkach (łupinach) podawane z twarogiem ze śmietaną

szagówki

kluski z gotowanych ziemniaków i mąki krojone na ukos przed włożeniem do gotującej wody, kopytka

śledziówka

1. zupa ze śmietany, mleka, cebuli i śledzia, którą zalewa się ziemniaki, jedzona jako drugie danie; 2. słona woda, w której zamoczone są śledzie

CO JYMY? KOLACJOU

rupotajka

„oszukana” jajecznica, jaja z dodatkiem mleka i mąki

syr smażóny

ser smażony; tradycyjny ser, który wyrabiano z białego twarogu, starannie pokruszonego i poddanego gliwieniu, a następnie przetopionego na patelni z tłuszczem (masłem lub smalcem) i mlekiem bądź śmietaną, na koniec zaprawionego roztrzepanymi jajkami, można dodać do niego kminku lub ziaren kopru

Z OGRODA

SŁODKIE

PORE CZASOWNIKÓW

chrumpać

jeść coś twardego, chrupać

klektać

gotować: pomału klektać – gotować powoli, na małym ogniu; fest klektać – gotować gwałtownie, na dużym ogniu

mymlać

jeść powoli, przeżuwać, przeżuwać od niechcenia

pyrkać (pyrlić)

gotować, smażyć powoli na małym ogniu

PORE PRZYMIOTNIKÓW